CHP mizin 38. Olağan kurultayı araya girince nasıl bir belediye başkanı yazılarımızın 3. Ve son olanıgecikti..
Yerel seçimlerin yaklaşması belki de bu makalenin önemini daha da artırdığını düşünüyorum..
CHP genel başkanımız özgür özel in belediye başkanları seçiminin HALKTA KARŞILIĞI OLANLAR OLACAK cümlesini de hatırlatarak nasıl bir belediye başkanı yazılarımiza son verelim.. Kentin şehremini olan belediye başkanlarından doğal olarak beklentiler hep fazla,
İşte bu yüzden kendisini aileden biri gibi gören halka karşı başkanlarımızın sorumlulukları da tartışılmaz bir şekilde fazla oluyor.
Bu anlamda belediye başkanları toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir.
İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. İmkansızlık bahanesine sığınmamalıdır.
Toplumun ortak ihtiyacını, toplumdan aldığı yetki ve toplumun kaynaklarını kullanarak karşılamaya
çalışması gereken belediye başkanları, bir süre sonra topluma hizmeti değil, kendi varlığını sürdürmeyi, kendisini garantiye almayı tercih etmemelidir...
Belediye başkanı kapısını halka açık tutmalıdır.
Halkın içinde olmalıdır.
Halkla kaynaşan bir portre olmalıdır.
Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan ve sevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen vizyon sahibi, sosyal faaliyetleri olan biri olmalıdır.
Belediye başkanı çalışkan ve cesur olmalı. Olayların üstüne cesaretle gitmelidir.
Çağdaş toplumların en önemli nitelikleri kentleşmeyle doğru orantılıdır. İyi bir kentleşme, iyi bir yönetimden geçer. Bu da kısaca belediye başkanı ve ekibi demektir. Ekip demiş iken belediye başkanının en iyi ekibi meclis üyeleri olmalıdır.
Doğru yöntemle aday olan meclis üyeleri bölgesinden getireceği oylar ile hem partisinin hem belediye başkanının oyunu arttırır..Meclis üyelerini meclis gününden gününe hatırlayan belediye başkanı bir gün yalnız kalacağını hesap
etmeli ve birlikte yönetme şiarını ilke edinmeli. Tabii ki olmazsa olmaz birlikte yönetme şiarı bölgesindeki Stk lar ve mahallesinin belediye başkanı tabir ettiğim muhtarlarımız ile kol kola olmasıdır..
Belediyeler aynı TBMM iç tüzüğü ile yönetilir ve meclis yasama, bürokrasi yürütme organıdır.
En iyi belediye başkanı yasama ve yürütmeyi bir orkestra şefi gibi yöneten belediye başkanıdır.
Belediye başkanı bir kentin bel kemiğidir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceği, ortaya koyacağı vizyon ile belirlenecektir.
Belediye başkanlığı görevini yürütecek kişinin pek çok özelliklere sahip olması gerekiyor.
Bu nedenledir ki; belediye başkanının vizyonu ve bunu gerçekleştirmek için gerekli prensip ve kuralları olmalıdır.
Hizmetine talip olduğu kentin, sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır.
Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmelidir.
Şehir emanet edilen kişi, görev yapmak istediği şehri çok iyi tanıdığı gibi, diğer şehirlerdeki gelişmeleri de takip etmeli, her zaman yeniliklere açık olmalıdır.
Ortak akılla plan, proje, iş üretmelidir. Yanlışları tenkit etmekle, iş yapmak; haksızlıkları konuşmakla adaleti uygulamak ayrı ayrı şeylerdir.
Zulmü, herkes tenkit eder, ama adaleti herkes uygulayamaz.
Şehrin imarından önce vatandaşın gönüllerinin imarı yapılmalıdır..
Aldığım notlardan önem verdiğim 7 maddeyi sıralayarak yazımızı sonlandırılalım..
Bir belediye başkanı Yönettiği belediyede hemşerilerinin inançlarını kimliklerini ya da yaşam tarzları itibariyle hiç kimseyi ötekileştirmemeli.
Tüm vatandaşlarını kucaklamalı Hizmeti belli kişiler, zümreler, akrabalar, yandaşlar için değil, halk için üretmelidir..Kendisini bulunduğu makama taşıyanın belde halkı olduğunu asla unutmamalı Fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapmalı, Yatırımlarda bu mahallelere öncelik vermelidir..
Hizmet programında özellikle engelli, dezavantajlı gruplar ve kadınlar lehine irade ortaya koymalıdır..
Yoksullara yardım yaparken insan onurunu korumalı ailenin ya da kişinin yoksulluğunu asla teşhir etmemeli..
Yani halkçılığın temel ilkelerinden olan “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” anlayışına uygun davranılmalı..
Harcamaları yatırımları mali disiplin içerisinde planlamalı.
Harcanılan her kuruşun hesabını halka verilmeli..
Bütçe kullanımları ile ilgili olarak belli aralıklarla ilçe sakinlerini ve kamuoyunu bilgilendirmeli. Bu aynı zamanda “israfla mücadele” demektir.
Hiç kimse unutmasın “kul hakkı” halkçılığın temel ilkelerinden biridir Yönetici atamalarında liyakat esasına mutlaka uymalı, Partizanca uygulamalardan kesinlikle kaçınılmalıdır..
Halkçılığın bir diğer temel ilkesi olan “işi ehline verme” kuralını, her atamada göz önünde bulundurulmalı.
Kamu yararına uygun olması şartıyla kendinden önce başlatılmış doğru projeleri sürdürmelidir..
Belediyeyi “adaletle” yönetmelidir..
Hakkı, hukuku ve adaleti her ortamda savunmalı ve gereğini yapmalıdır..
Belediye çalışanlarının özlük haklarını eksiksiz korumalı, kimsenin işiyle ve aşıyla uğraşmamalıdır..
Böylece kendisine oy vermeyenlerin dahi ona saygı duyması sağlanır..
İşte bu gerçekler ışığında toplum içinde yaşayan bireyler olarak hangi belediye başkanları geldi geçti hepimiz biliyoruz.
Hak edenleri, halkta kabul görenleri adını halkçı belediye başkanı diye yazdıranları saygı ile selamlayarak mutlu sağlıklı adaletli günler diliyorum..
Ugur bey, Guzelbahcenin ihtiyaci olan, aradigi, ozledigi bir baskan adayi olup. Dogru ve durust kadro kuracagina. Guzelbahcenin insan potansiyelini yine Guzelbahcenin Cografi ve sosyal gucunu Cagdas belediyecilikle bulusturabilecegine inaniyoruz.
Aciklamalariniz, yerinde ve dozunda....Kutluyorum..Basarilarinizi bekliyorum...
Kaleminize sağlık Uğur abicim. CHP de kısa süre önce gerçekleşen değişim ile yeni bir sayfa açılan örgütümüz de tek hedef olan iktidar olabilme yolunda yeni yapılanmalar bu hedef doğrultusunda hızlı bir biçimde oluşmaya başladı. "İktidara giden yol, yerelden geçer.!" gerçeği seçimlere çok az bir süre kala aday belirleme konusunda, Sayın Özgür Özel'in belediye başkanı adayı seçiminde "Halkta karşılığı olanlar olacak.!" cümlesi, örgüt içinde ve dışında herkesin beklentisine karşılık bir cümle oldu. Sizin de belirttiğiniz gibi; adaletli, empati sahibi, halkın içinden gelen, hak-hukuk konusunda tam güven oluşturan ve çalışkan, donanımlı ekip ile yol alabilecek, STK larla işbirliği içinde olan, her kesim tarafından sevilen, benimsenen, saygı duyulan bir aday ile hepimiz kazanırız. Aday özellikleri konusunda biraz sizi tarif etmiş gibi oldum :) Umarım önümüzdeki günler de adaylar konusunda tüm beklentiler gerçekleşir ve emin adımlarla iktidar yolunda yerelden sağlam adımlar atmaya başlarız..
Tamamına harfiyen katıldığım bir yazı olmuş yüreğine sağlık .
Halkçı başkanım, Gönüllerin mimarı olarak, artık sizi belediyemizin başında görmek istiyoruz. Bu görevi orkestrasını yöneten usta bir ṣef edasıyla ve hakkıyla yerine getirebilecek az sayıdaki büyüğünüzden biri olduğunuz gerçeğine yazılarınızı okuduktan sonra da kesin emin oldum..
Çok güzel ilkeler Bu millete temsilci olacak insanda olması gereken güzel vasıflar. Mazlumu mağduru yoksunu bilen gören hisseden gönül yanlış yapmaz Güzel gönüllü, takkiiye ve riyada uzak, Temsilcilerle güzel günlere
Tebrikler çok güzel notlar bunlar.belediye başkanlığının özellikleri çok net anlatmışsınız