İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kış aylarında dahi sivrisineklere karşı yoğun bir mücadele yürütüyor. Özellikle
Güneydoğu Asya kökenli Asya kaplan sivrisineğinin üreme potansiyeline dikkat çeken ekipler, 300 bin noktada
ilaçlama gerçekleştiriyor. Bu istilacı türe karşı 30 ilçede 380 personelden oluşan 27 ekip, 12 ay boyunca sürdürdükleri çalışmalarda bakteri ve parazit taşıyan sivrisineklere karşı önlemler alıyor.
Küresel İklim Krizi ve Sivrisinek Popülasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Vektör Mücadele Birimi ekipleri, küresel iklim krizi ve değişen yağış rejimi nedeniyle artan sivrisinek popülasyonuna karşı etkili bir mücadele yürütüyor. Biyolog, kimyager, gıda mühendisi, ziraat mühendisi gibi uzmanlardan oluşan 380 personel, 30 ilçede 27 ekip ile 12 ay boyunca aralıksız ilaçlama faaliyetlerini sürdürüyor.
Asya Kaplan Sivrisineği ile Mücadele
Özellikle Güneydoğu Asya kökenli Asya kaplan sivrisineği, bulduğu en küçük su birikintisinde bile üreme potansiyeline sahip. Bu nedenle
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 300 bin noktada bu istilacı türe karşı ilaçlama yapıyor. Saha Şefi Biyolog Hüseyin Turgut, ilaçlama noktalarının geçen yıla göre artış gösterdiğini ve bunun en büyük nedeninin
Asya kaplan sivrisineği olduğunu belirtti.
Yurttaşlardan Alınabilecek Önlemler
Vektör Mücadele Birimi Saha Şefi Biyolog Hüseyin Turgut, yurttaşları su birikintilerine dikkat etmeye çağırdı. Özellikle evlerin önlerine veya bahçelere bırakılan kovalardaki suların sivrisinekler için üreme alanları oluşturduğuna vurgu yaptı. İlaçların çevreye zarar vermeyen türler olduğunu ve içme suyunda dahi kullanılabilecek özellikte olduklarını belirtti.
Mezarlıkların Önemi
Mezarlıkların sivrisinek üreme noktalarından biri olduğunu ifade eden Vektör Mücadele Birimi'nden Kenan Yıldırım, mezarlık suluklarının düzenli olarak ilaçlandığını ve bu sayede sivrisinek üremesinin engellendiğini belirtti.