SEÇİM 2023
Birileri birleşe birleşe küçüldü , birileri de bölüne bölüne büyüdü.
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminde çıkan tablo her yönüyle gerek sosyolojik gerekse siyasi açıdan üzerinde kafa yorup araştırmaya değer sonuçlar çıkarttı. Bu yazımda bunlardan milliyetçilik üzerinde durmak istiyorum.
Bu seçimi milliyetçilerin kazandığını söylemek çok da iddialı olmaz bilakis durum tespiti niteliğinde bir söz olurdu.
Türk siyasetinde milliyetçiliğin sadece ideolojik ve marjinal bir fikir olmadığını aslında toplumun da adeta milliyetçiliğe bir dizayn getirdiğine tanık olduğumuzu söyleyebiliriz.
Siyasi birtakım kavramları siyasi partilerin tekeline almasına hep karşı çıkmışımdır. Hele bir de işin içine din girdimi neredeyse parti dini gibi bir anlayışa zemin hazırladığına da yaşadığımız süreçte tanık olduk. Buna daha sonraki yazılarımda temas edeceğim.
Cumhuriyet Halk Partisi belki de kendi diyalektiğinde büyük bir risk alarak matematik ve mantık kuralları ile izahtan uzak bir şekilde her türlü eleştiriye açık bileşenlerden oluşan bir ittifakın amiral gemisi oldu. Belki de amaç ; toplumun her kesiminden oluşan bir muhalefet algısı yaratmaktı . Bu algı ile başarıyı hedeflediler bilemeyiz tabi. Siyasette 2+2 nin 4 etmediğine çarpıcı bir örnek teşkil etti. Çıkan sonuç da açıkçası sadece matematiksel olarak tek başına meclise girmesi mümkün olmayan küçük partilerin dışında kimseyi memnun etmedi.
Konunun ideolojik derinliklerine dalmadan Zafer Partisi milletvekili adayı olarak saha çalışmalarımda dikkatimi çeken hususlardan milliyetçilik adına çıkarmış olduğum sonuçları şöyle özetleyebilirim.
Türk siyasetinde milliyetçiliğin vücut bulduğu Milliyetçi Hareket Partisi’nden çıkmış İyi Parti %10 oranında oy almasına rağmen Mhp de %10 oy aldı.Sanki seçmen Mhp’de göremediğini İyi Partide gördüya da görmek istedi. Yetmedi İyi Parti’den de Zafer Partisi çıktı o da ülke genelinde tam anlamıyla teşkilatlanamadan ülke genelinde yaklaşık % 2,5 oy aldı ve İyi Parti de %10 oy oranını muhafaza etti.
Seçmen adeta İyi Parti’de eksik gördüğü bir şeyi Zafer Partisi ile tamamlamak istedi.
Bunlara ilave olarak Türk Milliyetçisi kimliği ilekendi partisi olmadan ittifak adayı olarak Cumhurbaşkanlığına aday olan Sn. Sinan Ogan da %5-6 civarında oy aldı. Sahada “ kazanamaz ama çok iyi aday “ sözü bile aslında sosyolojik bir tespitin özeti gibiydi.
Kanaatimce seçmenimiz Türk Milliyetçisikimliği ile siyaset yapan Sinan Ogan’nın ilkeli , birleştirici , akademik kariyerine rağmen halktan kopmamış hali seçmenin pekçok konuda önyargılarının yok olmasını sağladı. Bir de milliyetçi siyasetçileri genelde güvenlik politikaları ile özdeştiren anlayış da büyük oran da sarsılarak , milliyetçi bir siyasetçinin ekonomi , kadın hakları , hayvan hakları ve başka başka konularda muhatap almak istediği bir profil sergilemesi açısından önem arzeden bir durumdu,
Şimdi yeniden kurulan denklemde , milliyetçileryine bölüne bölüne büyümeyi mi yoksa birleşerek daha güçlü olmayı mı tercih edecek bekleyip göreceğiz…