İzmir İl AFAD Tatbikat Alanı'nda düzenlenen etkinliğe İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kemal Yeni, AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İzmir İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Kılıç ve 38 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. Program, İstiklal Marşı'nın okunması, saygı duruşu, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve depremde hayatını kaybedenler için dua okunmasıyla başladı.
"Yıkılan yapıların yüzde 98'i deprem yönetmeliğinden önce yapılmış yapılar"Anma programında konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, 30 Ekim 2020 İzmir ile 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Konuşmasında deprem yönetmeliğinden önceki yapı stoğunun güven vermediğini dile getiren Elban, "Depremle ilgili çok çalışma yaptık fakat yaşadığımız afetler gösteriyor ki ya yeterince çalışma yapamamışız ya da eskiden kalan yapılarımızı, yaptığımız çalışmalara uygun hale getirememişiz. Yapının doğru yere ve güvenli yapılması çok önemli. Deprem yönetmeliğine uygun yapılar dışındaki yapı stoğu bize güven vermiyor. Yıkılan yapıların yüzde 98'i deprem yönetmeliğinden önce yapılmış yapılar. Yapı stoğu açısından bir endişemiz var. Hükümetimizin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın acele ettiği kentsel dönüşüm konusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma çok önem arz ediyor. Yapı stoğumuzu çok süratli bir şekilde depremlere dirençli, mevzuata uygun hale getirme mecburiyetimiz var" dedi.
Afet sonrası arama kurtarma faaliyetlerinin önemine değindiKonuşmasında afet sonrası arama kurtarma faaliyetlerinin önemine değinen Vali Elban, arama kurtarma ekiplerinin afet alanına ekipman olarak tam donanımlı gitmesinin gerektiğini belirtti. Elban, "Arama kurtarma faaliyetine başlandığında, hiç kimsenin oraya bir yükü olmaması lazım. Tüm araç, gereç, ekipman, barınma, yeme-içme dahil her türlü malzemesiyle orada bulunması gerekiyor. Üzerinde bir gömlek, bir tişörtle orada bulunmak iyi niyetin ötesinde bir anlam ifade etmiyor. Bir afet olduğunda herkesin bu işte doğru bir yönetim sergilemesi, afetin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için soğukkanlı olunması gerekiyor. Bundan sonda bu işi, uzmanlarına terk etmemiz gerekiyor. Çünkü iyi niyet, telaş, heyecan bu işte bir sonuç getirmiyor, kimsenin de canını kurtarmıyor. 6 Şubat'taki depremlerde bunları acı şekilde tecrübe ettik. Her kurumunun, hazırlıklı ve koordine olması gerekiyor" açıklamasında bulundu.
AFAD İzmir İl Müdürü Kartal Muhcı, depremde 107 kişinin enkaz altından kurtarıldığını ve 960 kişinin yaralı olarak çıkarıldığını belirtti. Muhcı, İzmir'de şu anda 50'den fazla arama-kurtarma ekibi olduğunu ve 1 milyon 200 bin vatandaşa deprem eğitimi verildiğini söyledi. İzmir'de hedeflerinin 100 bin arama-kurtarma ekibi yetiştirmek olduğunu vurguladı.Programın ardından AFAD ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 289 kişinin katıldığı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, enkaz altında mahsur kalan kişileri kurtarma, yangın söndürme ve diğer acil durum senaryoları simüle edildi.Etkinliğin sonunda İzmir Valisi, tatbikata katılan arama-kurtarma ekiplerine teşekkür belgesi takdim etti. Tatbikatın ardından AFAD ve 38 sivil toplum kuruluşuna ait araçlar kentte bir konvoy oluşturarak etkinliği sonlandırdı.



